Socialtjänstens omställning

Socialtjänsten behöver ställa om till nya förebyggande, tillgängliga, tillitsskapande, jämställda och kunskapsbaserade arbetssätt – både utifrån den nya socialtjänstlagen och för att möta samhällets utmaningar.

Förslaget till ny socialtjänstlag
Den nya socialtjänstlagen väntas träda i kraft i juli 2025. Syftet är att socialtjänsten ska bli mer förebyggande, jämställd och lättillgänglig än idag: att sänka trösklarna, nå invånare tidigt innan problemen växt sig stora. Socialtjänsten ska också bli mer kunskapsbaserad och vila på forskning och beprövad erfarenhet.

Checklista – Att göra innan 1 juli

SKR har tagit fram en checklista över vad som behöver finnas på plats när lagen träder i kraft den 1 juli:

  • Läges- och behovsanalyser
  • Inventera och fatta beslut om insatser utan behovsprövning
  • Uppdatera delegationsordningen
  • Uppdatera beslutsmallar i verksamhetssystemen

Ensolution erbjuder en komplett och paketerad lösning som hjälper er att snabbt och effektivt implementera och checka av alla punkter. Det kan genomföras som punktinsatser för specifika uppdrag eller som en helhetslösning över en längre period.

Se erbjudandet

Från faktabaserad data till förändringsledning

Vi erbjuder stöd i hela implementeringen av nya socialtjänstlagen från faktabaserad data till att bistå i förändringen.

Nuläges- och behovsanalys
Vi på Ensolution har i många år bidragit och stöttat kommuner runt om i landet med fördjupade läges-och behovsanalyser som komplement och fördjupning till de jämförelser och verktyg som finns via till exempel Kolada. Vår metodik och bearbetning av avidentifierad verksamhetsstatistik möjliggör en fördjupad analys av:

  • Med vilka insatser möter kommunen behoven idag? Finns det resurser för att möta behoven?
  • Vilka behov förväntas i framtiden?
  • Skiljer sig myndighetsutövningen från andra kommuner?

Förändringsledning

Nya socialtjänstlagen är en komplex förändringsresa av både tillämpning av ny lagstiftning, arbetssätt och kultur och kräver såväl tydlig kommunikation, prioriteringar i arbetet och involvering av alla medarbetare.

All förändringsledning börjar med att formulera svaret på frågan ”Varför behöver vi förändra vårt sätt att arbeta?”. För att få kraft i organisationens förändringsarbete kommer det inte räcka att hänvisa till den nya Socialtjänstlagen.

Vi hjälper verksamheten att utifrån nuläges- och behovsanalysen formulera varför och vad i kommunen som behöver förändras för att närma sig lagens intentioner. Vi har även erfarenhet och kompetens att tillsammans med verksamheten identifiera hur en sådan förändring kan genomföras.

Ensolutions modell för förändringsledning