Räkenskapssammandrag (RS)
RS är en årlig och lagstadgad insamling av ekonomiska uppgifter från Sveriges kommuner.
RS-underlaget ligger till grund för olika användningsområden på kommunal, nationell och internationell nivå, exempelvis för beräkningar av kommunala kostnadsutjämningssystem och beräkningar av Sveriges ekonomiska tillväxt. Vi på Ensolution hjälper kommuner med inlämningen av RS, både på kommun- och förvaltningsnivå genom konsultstöd och med programvaran Rassel.
Rassel – IT-stöd för inlämningen av RS
Rassel är ett verktyg som underlättar och effektiviserar kommunernas arbete med att sammanställa och lämna in Räkenskapssammandraget. Programmet automatiserar stora delar av den omfattande processen, vilket sparar tid och resurser för kommunernas ekonomiavdelningar.
Ensolution har nyligen tagit över Rassel för att vidareutveckla programmet till ett modernt och molnbaserat IT-stöd. För utfall 2024 görs nödvändiga uppdateringar i det befintliga gränssnittet. Därefter görs en omfattande vidareutveckling av programmet till ett nytt och modernt system som hanterar hela RS-processen från början till slut. Den nya versionen planeras att lanseras inför inlämningen av utfall 2025 och kommer att erbjuda förbättrad funktionalitet och användarvänlighet.
Nyheter som planeras att lanseras i den uppdaterade versionen:
- Molnbaserad lösning med helt nytt grafiskt gränssnitt (ingen lokal installation behövs)
- Migrering av tidigare underlag/nycklar in till den nya versionen
- Möjlighet till API-koppling till ekonomisystemet (direkt import av utfall)
- Direktexport via fil till SCB för att slippa hantera blanketten i Excel (dynamisk export)
- Direktkoppling till Ensolutions RS-modell för vård och omsorg och individ- och familjeomsorg (dynamisk koppling till de olika flikarna)
- Direktkoppling till Ensolutions IT-stöd Kuben (IT-stöd för att använda till resursfördelning eller prislappsmodellen)
Konsultstöd för en kvalitetssäkrad RS-inlämning
Att uppgifterna som lämnas in är kvalitetssäkrade och korrekta blir därför av yttersta vikt. Det finns detaljerade instruktioner för hur redovisningen ska gå till och inlämning kan vara mycket tidskrävande. För de flesta kommuner kommer inlämningen under en period då ekonomiavdelningarna parallellt arbetar med bokslut, budget, uppstart av nya året, första uppföljningen osv. I dessa kommuner blir arbetsbelastningen hög för de personer som tar fram uppgifter till och sammanställer RS. Vi har bred erfarenhet från flera olika kommuners verksamheter och räkenskapssammandrag. Våra konsulter är väl insatta i hur intäkter och kostnader ska fördelas mellan olika verksamheter, och håller sig uppdaterade på de olika förändringarna som sker i rapporteringen mellan åren. Vi säkerställer en kvalitetssäkrad inrapportering under en tid av året då arbetsbelastningen är hög för de personer som tar fram uppgifter och sammanställer RS.
Vi på Ensolution har mångårig erfarenhet av att sammanställa kommuners räkenskapssammandrag inom omsorgsverksamheter, det vill säga äldreomsorg, individ- och familjeomsorg samt omsorg om personer med funktionsnedsättning.
RS-rapportens beståndsdelar
- Insamling och kodning av ekonomiutdrag från kommunen (om kommunen inte följer kommunbas behöver en översättningsnyckel tillhandahållas till konsulten).
- RS-kodning på kontonivå av ekonomiutdraget utifrån uppbyggnad av RS och de olika flikarna i RS.
- Insamling och kodning av brukarstatistik.
- Uppdelning/kodning av över och under 65 år avseende brukare inom SOL-insatser (ej inom IFO eller insatser enligt LSS).
- Fördelning av gemensamma kostnader (OH-kostnader).
- Sammanställning av ekonomiutdrag och brukarstatistik i Cost Perform. Kalkylbearbetning i enlighet med KPB.
- Cost Perform definierar genom olika attribut de olika verksamheterna på de i RS efterfrågade verksamhetsnivåerna.
- Cost Perform definierar de olika kostnadsklustren på kontonivå i och med RS-kodningen av ekonomiutdraget i enlighet med RS-indelningen.
- Korskörningen/produktionen av siffrorna tas fram som RS-rapport i Cost Perform och därefter sammanställs RS-blanketten.