Långsiktiga prognoser och planer inom äldreomsorg, funktionsnedsättning och skola
För att möjliggöra en god ekonomisk situation och kontroll över tid krävs långsiktig planering.
Vi erbjuder kvalificerade verktyg för långsiktiga prognoser och planer inom primärt tre verksamhetsområden; äldreomsorg, funktionsnedsättning och skola.
Äldreomsorg
Det är en given förutsättning att andelen äldre ökar kraftigt under de kommande åren, år 2060 uppskattas att var fjärde invånare är över 65 år. Samtidigt är det troligt att raka framskrivningar av behov inte kommer att vara ändamålsenliga i takt med att livslängden ökar. Så, vad ska kommunen göra?
Vi på Ensolution hjälper till att ta fram både nulägesanalys och flerårsanalys för utvecklingen av behov och insatser, samt göra en första bedömning utifrån befolkningsprognos och nuvarande konsumtionsmönster. Dessa används därefter som utgångspunkt för arbetet. Vi kan ta oss an behovsberäkningar inom olika enheter med behovsbedömningsverktyg som stöd för fördelningar mellan verksamheter. Vi analyserar produktionseffektiviteten hos olika enheter med hjälp av kalkyleringsverktyget CostPerform.
Utifrån nulägesanalysen och påverkansfaktorerna kan vi göra en beräkning av framtida kostnadsutveckling och bemanningsbehov. Framtidsprognos för behov och kostnader kan också kompletteras med scenarioanalyser där olika sätt att organisera verksamheten skrivs fram. Sammantaget kan vi ta fram rekommenderade åtgärder för en långsiktigt ekonomiskt och organisatoriskt hållbar äldreomsorg.
Funktionsnedsättning
Behovet av insatser för omsorg om personer med funktionsnedsättning (LSS- och SoL-insatser) är svåra att förutse. Volymen av insatser styrs av flera olika sammanhängande faktorer, exempelvis befolkningsutveckling, in- och utflyttning, utbud av insatser, andel insatser som sker enligt SoL eller LSS och politiska ambitioner.
Traditionellt har planeringen av insatser för personer med funktionsnedsättning utformats utifrån förekommande insatser. Metoden fungerar bra på kort sikt eftersom behovet av insatser hos olika brukargrupper är kända. Däremot är det mer problematiskt att uppskatta det långsiktiga behovet och behovet av olika kombinationer av insatser. Vi på Ensolution har utvecklat en planeringsmodell som utformats med utgångspunkt i målgrupper eller brukarkategorier som har likartat behov av insatser.
Kategoriseringsmodellen gör det enklare att ställa frågor om vilka gruppers behov som ökar eller minskar, vilken ambitionsnivå som eftersträvas för olika insatser och vilka målgrupper som kommunen bör fokusera på. Brukarna delas in i 21 olika kategorier såsom lätt utvecklingsstörning vuxna, måttlig utvecklingsstörning vuxna, med/utan autismspektrum eller sammansatt problematik som beskriver målgrupperna efter deras behov. Modellen visar hur kombinationen av resultatet från kalkylen Kostnad Per Brukare och kommunens befolkningsprognos kan simulera förändringar i framtida insatsbehov. Val av kategori per brukare genomförs som regel av respektive enhetschef då de har god kännedom om brukarnas behov. Modellen ger en prognos per kategori av antal insatser, relativ vikt mellan kategorierna, totalkostnad och prognos för respektive kategori och insatser. Modellen ger faktaunderlag för användning i den långsiktiga planen där även andra faktorer vägs in.
Den nyskapande modellen kan användas i den långsiktiga planeringen och är även tillämplig i mindre kommuner. Modellen används som ett faktabaserat underlag för er långsiktiga planering av behov av insatser till personer med funktionsnedsättning.
Skola & utbildning
Dimensioneringen av skolor och förskolor är en komplex fråga med flera bottnar. Dels handlar det om att ha ett utbud av platser där de efterfrågas, dels att en förskola eller skola utgör ett viktigt underlag för mindre orters möjligheter att bibehålla samhällsservice. Frågan om var skolor och förskolor ska placeras väcker starka känslor hos befolkningen och frågan blir därmed en politisk utmaning.
För att hjälpa kommuner på vägen erbjuder Ensolution faktabaserade underlag för framtida prognoser gällande kostnader och volymer. Prognoserna anpassas utifrån respektive kommuns förutsättningar.
Den stora ekonomiska utmaningen inom offentlig sektor medför ett ökat behov av att kunna prognostisera framtiden, både avseende hur verksamheten kommer att utvecklas men även vilka kostnadseffekter det kommer att få, samt hur de kan påverkas. Med hjälp av våra analyser och verktyg genomför vi simuleringar av framtida behov och dess kostnadseffekter. I prognoserna kan förändringar och beslut om förändringar förutsägas för att på förhand se effekterna. Projekten är unika då de samlar och analyserar en stor mängd data, allt baserat på faktabaserade underlag för aktuell kommun. Vanliga underlag är befolkningsprognoser, byggnationsprognoser, ekonomisk utfallsdata och verksamhetsvolymer.
Frågor att ställa sig:
- Vad kommer kostnaden att bli om det inte görs några verksamhetsmässiga förändringar?
- Vad kommer kostnaden bli om man genomför ett antal förändringar?
- Finns det plats för alla elever? Vilken kapacitet finns? Vad kostar under/överkapacitet? Var saknas kapacitet? Vad blir de ekonomiska effekterna?