Ett EVA-projekt analyserar verksamheterna Ekonomiskt bistånd, Vuxenutbildning och Arbetsmarknad

EVA innehåller en horisontell uppföljning av kostnader, flöden och genomströmningstider ur olika kombinationer samt olika nyckeltal.

Har ni en samlad bild över kostnader och flöden inom vuxenutbildningen i er kommun? Hur ser det ut i relation till andra kommuner? Hur ser den samlade bilden ut i kombination med andra insatser inom kommunen – exempelvis ekonomiskt bistånd och arbetsmarknadsinsatser? Hur ser genomströmningen ut för olika delar av vuxenutbildningen? Skiljer det sig åt mellan olika målgrupper?

Vi har tagit ett samlat grepp kring dessa verksamhetsområden med ett nytt koncept för analyser. I projekten, som vi kallar EVA, analyserar vi verksamheterna Ekonomiskt bistånd, Vuxenutbildning och Arbetsmarknad på ett nytt sätt, där fokus är genomströmning, helhetsbild, flöden, kostnader och resultat.

EVA-projekt innehåller en horisontell uppföljning av kostnader, flöden och genomströmningstider ur olika kombinationer samt olika nyckeltal. Denna uppföljning gör det möjligt att se på verksamhetens resultat på ett nytt och samlat sätt. Det blir också möjligt att jämföra resultatet med andra kommuner. Utöver detta erbjuds även ett kommunnätverk för utbyte av erfarenheter och dialog kring resultat av olika insatser. Samtal mellan kommunkollegor i dessa nätverk brukar ofta leda till nya underlag för framtida strategiska beslut och satsningar.

Med de tuffa finansiella utmaningar som kommunerna står inför framöver kommer det bli svårt att få resurserna att räcka till. Vår ambition är att hjälpa till genom att skapa bra förutsättningar för nya analyser och faktabaserade underlag, som underlättar strategiskt viktiga beslut. EVA-konceptet är ett led i denna ambition då det skapar möjligheter till övergripande analys över flera verksamhetsområden. Analysen ger därmed förutsättningar för ny kunskap och utvidgade underlag för beslut.

Projekt EVA – genomförande

Varje projekt inleds med datainsamling av ekonomidata, biståndsdata, utbildningsdata och arbetsmarknadsdata. Man gör även en nulägesanalys för varje kommun. Utifrån kommunens förutsättningar görs därefter en analys av flöden, kostnader och insatser och man försöker se vilket resultat de olika insatserna får i kombination med varandra. Data från flera år används för att analysera och visualisera flöden. Ett projekt består av både nulägesanalys, workshop och dokumentation.

Syftet med ett EVA-projekt är att skapa faktabaserade underlag och jämförelse för att kunna fatta strategiska beslut framåt kring inriktningar för verksamheterna. De kan genomföras för enskilda kommuner, men även för kluster av kommuner och då med en regional analys av flödena.

Bakgrunden till EVA är att vi såg ett ökat behov av gemensamma definitioner och analyser inom dessa tre nyckelverksamheter. Ekonomiskt bistånd ökar i flera kommuner och utbildningsinsatserna ökar genom ökade statsbidrag tillsammans med behovet av effektiva arbetsmarknadsinsatser. Samtidigt har gemensamma definitioner och en helhetsbild över dessa tre områdena i många fall saknats. Det första genomlysningsprojektet genomförde vi tillsammans med sex kommuner (Uppsala, Östersund, Helsingborg, Växjö, Kungsbacka och Kristianstad). Utöver de kommuner som nu genomför projektet finns en referensgrupp bestående av nyckelpersoner från olika delar av landet, samt representanter från SKR som följer arbetet.

Med vår bakgrund och kompetens om faktabaserade analyser, som utgår från aktuell data, finns stor framtida utvecklingspotential för EVA-projekt. Utöver jämförelser med andra och analys av den egna kommunens verksamheter erbjuds även ett kommunnätverk. I detta nätverk har ni möjlighet att utbyta erfarenheter och dialog kring resultat av olika insatser, för att utveckla underlag för framtida strategiska beslut och satsningar.