Vägen framåt i omställningen kommer att se olika ut
Jag konstaterade här efter årsskiftet att jag snart haft förmånen till fysiska besök i över 100 kommuner. Många av dessa har jag även haft återkommande uppdrag i och ibland har jag nog blivit lite frustrerad. Faktan ligger på bordet, upplevelsen finns där om samsyn kring både nuläget och förväntade behovsutvecklingen framåt osv, men förflyttningen dröjer alternativt uteblir helt.
Samtidigt är jag mer än ödmjuk och medveten om komplexiteten i det kommunala uppdraget. Om det är en framgångsfaktor som ändå varit genomgående i de frågor och uppdrag jag varit involverad i som över tid resulterat i önskvärda är vikten och betydelsen av politisk förankring.
Vägen framåt i omställningen kommer att se olika ut runt om i landet. Här är jag och vi på Ensolution mer än nyfikna och ivriga att få vara med på delar av de här resorna. För i slutändan är det mötena mellan människor i olika roller och funktioner som gör skillnaden och kommer att bidra till en omställning i enlighet med de intentioner som lyfts fram i nya socialtjänstlagen.
Just nu pågår ett omfattande arbete runt om i landet med att förbereda och rusta sig för den efterlängtade omställning som nya socialtjänstlagen möjliggör och stimulerar. Tar dagligen del av exempel på spännande förslag och önskemål kring satsningar som t.ex. genomförda behovs- och nulägesanalyser mynnat ut i.
Här blir jag genuint glad att se och ta del av den energi och entusiasm de här diskussionerna föder och hur oerhört efterlängtat det är på flera nivåer att få höjda blicken och diskutera formerna för framtidens socialtjänst. Samtidigt har jag väl blivit lite skadad efter alla år med konsulthatten på och kan inte låta bli att reflektera över komplexiteten och utmaningen i att faktiskt göra de förflyttningar det pratas om.
Vad ska vi sluta göra? En förutsättning för att lyckas i omställningen
Vilken roll ska socialtjänsten ha i framtiden i den kommunala kontexten och i förhållande till både det egna ansvaret och andra aktörer i samhället? Vilka insatser ska vi lokalt lägga mer resurser på och vilka processer och organisationer kommer att stödja och underlätta den förflyttning vi ser framför oss i just vår kommun?
Frågorna är många och svaren är dessvärre få. Vägledning och inspiration från hur andra kommuner gör och tänker kommer att underlätta men i slutändan är det trots allt upp till den enskilda kommunen att hitta sitt förhållningssätt och takt i omställningen.
Här är det väldigt lätt att fokusera och kanske till och med fastna i allt det nya men ibland behöver vi nog prata minst lika mycket om vad vi ska göra mindre av alternativt inte göra alls.
Vikten av att prioritera och välja bort
Uppfattar att de flesta är överens om att förändringar behöver ske på flera nivåer och kopplat till alla verksamhetsnivåer men hur får vi ihop helheten och den röda tråden i förhållande till den enskilde kommunens nuläge och förutsättningar?
Här har vi på Ensolution många spännande uppdrag där vi på olika sätt och i olika skeden kompletterar de underlag och strukturer som bidrar till att underlätta vägval och prioriteringar. Då jag nu ändå har pennan i min hand vill jag passa på att reflektera lite kort och förenklat kring respektive verksamhetsområde.
Individ och familjeomsorg
Är ju det område som av flera skäl varit i fokus kopplat till omställningen. Här behövs naturligtvis satsningar av olika slag men för många kommuner borde kanske prata än mer om är:
- Vilka insatser och metoder ska/kan vi erbjuda i den enskilda kommunen som tillgodoser återkommande behov? Dvs inom ramen för vad som ska ligga i första linjens socialtjänst? Hur stimuleras och aktiveras övriga delar av kommunens verksamheter och övriga aktörer i lokalsamhället i omställningen?
- Att samarbetsformerna och insatsutbytet behöver utvecklas ytterligare mellan kommunerna i respektive region för utformningen av andra linjens socialtjänst?
- Hur stödet behöver utvecklas för individer som står långt från arbetsmarknaden. Har vi verkligen råd att vänta in det kommande aktivitetskravet?
Äldreomsorg
Här pågår ju många spännande saker som på ett eller annat sätt kan kopplas ihop med nära vård rörelsen och som direkt eller indirekt kan kopplas samman med intentionerna i nya SoL.
Givet utmaningarna som finns kopplat till personal- och kompetensförsörjningen skulle jag däremot gärna se att vi pratade än mer om vilken hämmande effekt det har för att lyckas i omställningen om man som enskild kommun fortsätter att möta betydligt mer av behoven med särskilt boende jämfört andra.
Några andra spännande frågeställningar jag haft förmånen att diskutera med många kommuner är:
- Vilka boendealternativ vill/kan vi erbjuda i större utsträckning framöver?
- Vilka förebyggande insatser ger faktiskt effekt på kommande behov?
- Vilken roll ska socialtjänsten ha kopplat till ärenden med enbart service och/eller tex tillsyn?
- Samsyn myndighet och verkställighet – Tex rörande digital tillsyn i första hand?
Funktionsstöd
Här uppfattar jag ett fortsatt fokus i många kommuner på att skapa förutsättningar och möjligheter till boendekarriär.
Främst drivet av behovsförändringarna men även utifrån en ökad medvetenhet och till viss del självkritik kring hur behov i flera kommuner historiskt i för stor utsträckning tillgodosetts med gruppbostad som insats.
Här uppfattar jag att det finns många spännande initiativ för att tidigt och förebyggande verka för en boendekarriär som stimulerar och bidrar till att ta tillvara den enskildes förutsättningar och möjligheter till utveckling.
Det finns som sagt många frågor och funderingar inför den omställning som pågår. Inför kommande bloggar tar vi gärna emot tips och önskemål om ämnen eller områden som ni gärna vill att vi fokuserar mer på. För vi vill bidra och underlätta möjligheten till erfarenhetsutbyte mellan kommunerna.
Förhoppningsvis bidrar de här övergripande reflektionerna från min sida till att ni vill veta och höra mer. Ha de gott så länge.
Fredrik Markstedt
fredrik.markstedt@ensolution.se
0709-17 08 41