Det skulle kunna vara ett dilemma, men jag menar att det går att kombinera. Faktiskt kommer det att bli än mer viktigt att veta vad som görs, erbjuds och varför. Nu gäller det att kunna prioritera vilka insatser som ska riktas till vilka målgrupper, men det låter sig inte göras utan kunskap. Och det betyder i sin tur att man måste prioritera vilken kunskap som hämtas in och att den är kvalitetssäkrad.
Förebyggande, tidiga insatser, biståndslöst! Det låter ju som himmelriket och nu slipper socialtjänsten en massa onödig byråkrati. Äntligen ska de få arbeta med människor och inte med papper och siffror. Nu ska det bli lätt att nå socialtjänsten, dörrarna ska stå öppna.
Jaha, tänker jag. Det låter ju härligt att kunna dra på sig velourbyxorna igen och sätta sig i ring. Det är bara ett litet krux med den ekvationen. Betyder inte kunskap att veta? Att kunna värdera vad som fungerar och för vem? Jo, det gör det ju. Men hur ska det då gå till om datorerna bara får stå och damma på socialkontoren? Om all den fakta och kunskap som genereras varje dag i socialtjänsten inte dokumenteras? Om den inte tas till vara?
Svaret är att det är ju inte så det är tänkt! Kraven på rapportering och dokumentation ökar faktiskt i nya socialtjänstlagen. Även insatser som inte är behovsprövade ska som huvudregel omfattas av socialtjänstlagens krav på dokumentation. Detta innebär att socialtjänsten ska dokumentera genomförandet på ett sätt som säkerställer spårbarhet och kvalitet. Syftet med dokumentationen är att möjliggöra uppföljning, kvalitetssäkring och rättssäkerhet för den enskilde.
Kunskapsbaserad socialtjänst – är det ett annat ord för ökad administration?
Nja, förhoppningsvis är det i stället ett annat ord för rätt administration. Vad menas med det?
Att kraven på dokumentation ökar behöver ju inte betyda att volymerna av dokumentation behöver öka om fokus läggs vid att dokumentera och följa upp rätt saker.
Jag har arbetat som konsult på Ensolution i många år nu och allt för ofta möter jag chefer och medarbetare i socialtjänsten som beskriver samma sak: De samlar in och sammanställer mängder med information som de sedan inte gör så mycket med. Ibland ser de inte skogen för alla träd. Ibland ser de vad som är på väg att hända, men vet inte vad de ska göra. Vilka åtgärder eller insatser som kan leda till en förändring. Var de ska börja. Inte sällan händer att de inte vill tro på de underlag som verksamheten samlat in. Det finns för många felkällor. Det är inte tillräckligt god kvalitet och går inte att jämföra med andra.
Nähä, säger jag. Men detta är ju vad ni mäts på. Det är vad ni behöver för att kunna veta hur ni ska planera och utveckla er verksamhet. Hur ska ni annars veta något om hur era invånares behov ser ut? Utan detta kan ni inte nå fram till en kunskapsbaserad socialtjänst!
Missförstå mig rätt! Detta är duktiga och intelligenta personer. Det är drivna chefer och engagerade socialarbetare. De vill göra bästa möjliga för dem de är till för. Jag är övertygad om att de kommer att anta den utmaning som nya socialtjänstlagen innebär.
Vad är det då som behövs för att kunna göra den förflyttning som ambitionerna i nya socialtjänstlagen pekar ut?
Frågar du mig så är svaret i mångt och mycket att våga. Att våga välja. Att våga välja betyder också att våga välja bort. Att våga välja är inte så svårt. Man kan välja allt – för säkerhets skull. Ifall. Men då har du alla träden där igen. Som skymmer skogen. Resurserna smetas ut på allt och alla och inte där de behövs som bäst.
Nej, det som är det svåra är att våga välja bort. Att våga välja att inte samla in och sammanställa uppgifter som inte är relevanta. Att våga välja att inte erbjuda insatser eller använda metoder som inte är relevanta för våra målgrupper och deras förutsättningar. Tänk om det blir fel!
Ja, men då är vi tillbaka igen till dokumentationen. Till de faktabaserade underlagen som berättar om just de egna invånarna, de egna brukarna och klienterna. Utgå från dem så minimeras risken för felaktiga beslut. Det är här som modet kommer in i bilden – för det är först när man sitter med facit i hand som man vet om man valde och valde bort rätt.
Nu vet jag att det är många där ute i kommunerna som sitter och väntar. Sneglar på grannarna, väntar besked från SKR, hoppas på ett tecken från ovan!
Den goda nyheten är att det går bra att sluta vänta. För vad grannarna gör kan vara en spännande ny idé. Men även om det är nytt och spännande så kan det vara så att det inte är relevant för de egna invånarnas behov. Eller kanske relevant enbart till vissa målgrupper eller bör enbart riktas enbart till vissa individer. Det är det ni behöver veta.
Kunskapen finns redan – det gäller att använda den!
För det finns en god nyhet till. Troligtvis finns det mesta en behöver veta bland de där träden i skogen. Redan nu kan arbetet påbörjas med att gallra och rensa bort all sly. Säkerställa att de träd som finns kvar håller en god kvalitet, minimera felkällor.
Tro det eller ej, men det är inte slut på goda nyheter än. Det informationssamhälle vi lever i och den tekniska utvecklingen innebär visserligen risker och farhågor, men också möjligheter. För ibland behövs ändå rätt många träd för att skapa en sko… Nej, nu släpper jag den liknelsen. Det behövs en hel del data för att kunna se mönster och trender. För att kunna göra underbyggda prediktioner, förutsägelser, om framtida behov eller individer i riskzon. För att kunna rikta resurser och insatser där de får bäst effekt.
För det är ju dit vi vill med nya socialtjänstlagen: Att de insatser som erbjuds och det som görs utgår från kunskap. Bättre träffsäkerhet mellan behov och insats och att behoven tillgodoses så tidigt som möjligt. Det är också här som vi på Ensolution har vår styrka. Vi kan underlätta och bidra med såväl verktyg som verksamhetskunskap på vägen till en kunskapsbaserad socialtjänst. Vi kan till exempel hjälpa till med nulägesanalyser och behovsprognoser eller stötta er med att förändringsleda utvecklingsarbetet.
Vill du veta mer om vad vi gör och hur jag och mina kollegor kan stödja er i omställningen till den nya socialtjänstlagen? Ta gärna kontakt! Jag ser fram emot att höra av dig!
Anna Ågren
anna.agren@ensolution.se
0709-17 05 74