Många kommuner står inför utmaningar med hög konsumtion, höga produktionskostnader samt bristande styrning och uppföljning inom hemtjänsten. Detta kan resultera i en ekonomi i obalans.
En möjlig orsak till hög konsumtion är kommunens tidsschabloner för beviljade/beställda hemtjänstinsatser. Tidsschablonerna medför vanligen en för hög beviljad/beställd tid. Det vill säga, beställaren ger mer beviljad/beställd tid än nödvändigt till utföraren och därmed betalas en oskäligt hög ersättning ut. Detta framgår inte minst när den beviljade/beställda tiden jämförs med den planerade eller utförda tiden, där skillnaderna kan vara betydande. Vidare kan höga produktionskostnader bero på en låg nyttjandegrad, dvs. för lite tid hemma hos brukarna och för mycket tid som går åt till ”annat” (restid, APT, osv). Med en nyttjandegrad på omkring 50% måste verksamheten schemalägga två resurser för att få ut motsvarande arbetstid för en resurs i syfte att hjälpa och stödja medborgarna med hemtjänstinsatser.
En förutsättning för ekonomi i balans är systematisk uppföljning och styrning. Digitala beslutsstöd, såsom BI-system, används i regel men blir ofta för komplexa och mindre användarvänliga. I många fall har man en obefintlig eller bristfällig uppföljning av det ekonomiska utfallet. Under detta webinar diskuterar Amanda Hallberg, Ann Törnquist och Isabella Fray hur kommuner kan arbeta datadrivet för att ge såväl beställare som utförare bättre förutsättningar att nå en ekonomi i balans.
Presentatörer

Anmäl dig till Webinar om Effektivare hemtjänst – utmaningar och lösningar
Fler webinar i serien
Förebyggande och proaktiv socialtjänst 8 maj kl. 08.15-09.00
Får våra brukare inom funktionsstöd rätt hjälp och stöd? 27 maj kl. 08.15-09.00