Möt Paula Örn – Regionchefen med full koll på kommunala budgetprocesser

Näst på tur i vår reportageserie om våra medarbetare på Ensolution får ni möta Paula Örn, regionchef på Göteborgskontoret och expert på kommunala budgetprocesser och resursfördelning. Med sin breda erfarenhet som politiker har hon även en även full koll på den politiska nivån.

Paula började på Ensolution för lite över tre år sedan, då med erfarenheten av att ha arbetat som heltidspolitiker i åtta år. Inom politiken har hon varit både riksdagsledamot och kommunalråd/kommunstyrelsens ordförande. Det senare en roll där hon ägnat mycket tid åt kommunala budgetar och frågor om hur resurserna ska fördelas på bästa sätt. Det var under hennes tid i kommunstyrelsen som hon stötte på Ensolution som leverantör och hennes intresse väcktes.

Fakta

Namn: Paula Örn.
Familj: Två barn, två bonusbarn och en särbo.
Intressen: Spela golf, styrketräna och sticka. Har tidigare jobbat som syslöjdslärare.

”När jag var politiker brukade jag alltid säga att Kolada är det roligaste stället på internet, så jag är väldigt intresserad av datadrivet underlag och jämförelser. Det är viktigt att titta på sin egen kommun i ett sammanhang för att se var man sticker ut, var man inte gör det, hur man kan påverka och vad andra gör som man själv kan ta efter.”, säger Paula.

Kommunala budgetprocesser och resursfördelning är Paulas främsta kompetensområde. På Ensolution jobbar hon framför allt med Kuben, vår digitala plattformför behovsbedömning enligt IBIC, utifrån ett övergripande resursfördelningsperspektiv. Hon har även varit projektledare för införandet av Kuben i ett flertal kommuner. Utöver det har hon även varit projektledare i flera EVA-projekt, vår metod för en samlad bild över kostnader och flöden inom ekonomiskt bistånd, vuxenutbildning och arbetsmarknad samt flera projekt inom kommunal hälso- och sjukvård. Till exempel vårt största HSL-projekt, det i Göteborgs stad.

Vilka behov och utmaningar kan Paula hjälpa er som kommun att lösa? Paula kan erbjuda kommuner hjälp med att få till bra och fungerande budgetprocesser och rättvisande resursfördelning efter behov. Med Ensolutions metoder som grund och erfarenheten av att jobba med processer kring budget kan hon skapa en förståelse för hur man kan arbeta med transparens och tydlighet samt få alla att ta ansvar för budgetförutsättningar.

”Det är alltid så att det finns begränsat med resurser att fördela, men det viktiga är då att göra det så rättvisande som möjligt så att alla i organisationen kan känna igen och ta ansvar för. En annan del som är viktig är att genom jämförelse med andra kommuner förstå var det finns förändrings- och effektiviseringspotential i den egna organisationen.”, säger Paula.

I och med sin tidigare erfarenhet inom politiken kan Paula även hjälpa kommuner genom att facilitera dialogen med den politiska nivån.

Det Paula uppskattar mest med att arbeta på Ensolution är möjligheten att påverka och bidra till ett bättre samhälle. Att kommunerna med hjälp av Ensolutions produkter och projekt kan arbeta för att använda varje skattekrona på rätt sätt.

”När man är politiskt aktiv är man det för att man vill påverka och utveckla samhället till det bättre och det känner jag verkligen att jag får fortsätta göra här på Ensolution. Vi bidrar till precis det vi säger: att göra skillnad för både samhälle och individ. Det är verkligen det jag brinner för.”, säger Paula.

Hon uppskattar även den positiva attityd och förändringsvilja hon upplever i organisationen.

”Det är väldigt roligt att jobba i en organisation där responsen när man presenterar nya idéer eller förslag på saker du vill göra är ’Åh vad roligt! När sätter vi i gång?’ Det är alltid en positiv attityd som gör det väldigt lättjobbat.”, förklarar Paula.

Avslutningsvis vill hon skicka med en uppmaning till nuvarande politiska kollegor att i ett första steg engagera sig i den jämförselsedata som finns och försöka förstå vad det är som driver kostnaderna. Ett arbete som sedan såklart kan bli ännu bättre med fördjupande underlag från oss på Ensolution.

Recent Posts
Kontakta oss

Fyll i dina kontaktuppgifter. Vi kontaktar dig inom kort.