Möt Ellinore Johansson – specialist på uppföljningsprocesser och kommunal ekonomi

I höstens första medarbetarporträtt får ni träffa Ellinore, konsulten på Ensolution som brinner för att arbeta med kommuner och som är en expert på kommunal ekonomi. Hon trivs med att analysera och följa upp ekonomiska processer och uppskattar också att vara en del av kommunernas utvecklingsarbete. 

Ellinore har arbetat som konsult på Ensolution i fem år, innan dess jobbade hon som ekonom i både Vårgårda kommun och Herrljunga kommun. Hon trivdes väldigt bra med att arbeta i en kommun men det som lockade med Ensolution var möjligheten att få hjälpa till i flera kommuner.

Fakta

Namn: Ellinore Johansson
Familj: Sambo och två barn
Intressen: Umgås med folk. Har även som mål att springa Göteborgsvarvet nästa år.

”Det var väldigt roligt att arbeta i en kommun och särskilt i olika utvecklingsskeden. Det som var lockande med Ensolution var att man här får vara med och göra detta utvecklingsarbete i flera olika kommuner, inte bara en.”, säger Ellinore.

Ellinores främsta expertisområde ligger inom kommunal ekonomi, särskilt inom uppföljning och analys. Hon jobbar mycket med frågor som rör ekonomistyrning, uppföljningsprocesser och även personalekonomi och uppföljning av personalkostnader.

Hemtjänst är ett av de områden som Ellinore genomfört flera projekt inom. Dessa projekt kan inkludera fördjupande analyser av kostnader, identifiering av kringtidsfaktorer och hur en resursmodell översätts från ekonomitermer till något konkret och greppbart för verksamheten. Exempelvis genom att översätta personalbudgeten från kr till arbetad tid. Hon jobbar även i projekt inom våra erbjudande för utbildningssektorn, där vi kan skapa resursfördelningsmodeller och sedan räkna ut en elevpeng.

”Det roliga med dessa projekt, oavsett om det är inom skola eller omsorgssektorn, är att det handlar mycket om dialog och pedagogik. Att få icke-ekonomer att förstå ekonomi är ju superkul”, säger Ellinore.

När ska man som kommun vända sig till Ellinore? Ellinore kan framför allt hjälpa till med frågor gällande kommunens ekonomiavdelning och stödfunktion. Det kan handla om frågor kring den övergripande processen mellan ekonomifunktionen och verksamheten, fungerande mallar och strukturer samt analys av ekonomiskt utfall.

”Ett exempel på en utmaning som kommunerna står inför nu är interbudgetarbetet. Verksamheterna har fått beslut om ekonomiska ramar som nu ska fördelas och prioriteras ut inom organisationen. Här är samverkan mellan funktionerna superviktigt. I denna situation kan vi se till att processen fungerar smidigare så att både ekonomi och verksamhet har det underlag och fakta de behöver för att resurserna ska fördelas så rättvist som möjligt.”, förklarar Ellinore.

Något som Ellinore uppskattar extra mycket är att arbeta i mindre kommuner då det betyder att man får vara med i hela processen, från det övergripande politiska planet ner till enhetsnivå. Några kommuner som hon tycker är lite extra roliga att arbeta med är Herrljunga kommun, Färgelanda kommun och såklart hemkommunen Vårgårda. Med dem har hon jobbat i flera år och hunnit genomföra en rad olika projekt såsom kostnad per brukare, fördjupning inom hemtjänst, controlleruppdrag och uppföljningsprocesser.

Det som Ellinore tycker bäst om med sitt jobb på Ensolution är att få träffa så många olika kommuner och på olika sätt fungera som stöttepelare till deras fantastiska arbete.

”Jag slås över den otroliga kraft, engagemang och vilja som finns ute i kommunerna. Jag upplever att det finns en viss förutfattad mening om att kommuner skulle vara en tråkig arbetsgivare, men så är det verkligen inte. Det finns ett otroligt driv ute i kommuner att utvecklas och förbättra sina verksamheter och det är häftigt att få vara en del av det arbete som verkligen gör skillnad i samhället”, avslutar Ellinore.

Recent Posts
Kontakta oss

Fyll i dina kontaktuppgifter. Vi kontaktar dig inom kort.