Kvalitetssäkra övergången till valfrihetssystem enligt LOV
Framgångsrikt införande av LOV kräver utrednings- och planeringsarbete såväl som organisatoriska anpassningar och förberedelser
Inför ett övervägande att införa lagen om valfrihet (LOV) genomför de allra flesta kommuner en utredning som syftar till att skapa ett underlag för beslut om LOV. Ensolution erbjuder genomförande av LOV-utredningar. Områden som kommunens ansvar, krav på utförare, ersättning, kvalitet, information, mm. belyses vid utredningsarbetet. En beskrivning av möjligheter, risker, förutsättningwar och konsekvenser tas fram. Utredningen kan även kompletteras med en medborgarenkät för att kartlägga kommuninvånarnas önskemål gällande lagen om valfrihet.
Kommuner som planerar att införa LOV måste ta ställning till vilken form av ersättningsprincip som ska gälla och vilken ersättningsnivå som tjänsterna ska ersättas utifrån. Ersättningsberäkningen är komplex och det är av stor vikt att den blir korrekt. Ensolution har lång erfarenhet av arbete med LOV och ersättningsberäkningar i olika kommuner, och är väl förtrogna med svårigheterna kring ersättningsberäkningen och hur den ska genomföras för att bli rättvisande. Ensolutions erbjudande omfattar bl.a. genomgång av påverkande faktorer, faktisk
kostnadskalkylering samt förslag till ersättningsnivå. Ensolution erbjuder även beräkning och uppdatering av ersättningsnivåer inom LOV för de kommuner som redan har ett ersättningssystem och en ersättningsberäkning, men som behöver ompröva eller göra en ny beräkning.
Uppföljning av kvaliteten i offentligt finansierade verksamheter är viktig oavsett antalet utförare. Kommunen ska följa upp de tjänster som utförs av såväl externa utförare i kommunens egna regi. Eftersom antalet utförare troligtvis ökar vid införande av ett valfrihetssystem ökar också behovet av att ha rutiner för uppföljning och kvalitetskontroll. Ensolution erbjuder organisationstjänster för att strukturera, organisera, planera och starta upp kommunens kvalitetskontrollfunktion. Ensolution erbjuder även utförande av kvalitetsgranskning och kvalitetsuppföljning för kommunens räkning, samt upprättande av kvalitetspolicy.
Ett införande av LOV är sammankopplat med ett antal organisatoriska anpassningar och förberedelser. Processen är komplex och medför omfattande arbetsinsatser och förberedelser. Ensolution erbjuder stöd och projektledning vid införande av LOV – genom hela implementeringsprocessen. Det handlar bl.a. om planering, behovsinventering, genomgång av organisationsstruktur, informationsinsatser, genomförande av rutiner, kvalitetsuppföljning mm.
Valfrihetssystemets funktion och konsekvenserna av systemet bör löpande följas upp och utvärderas. Uppföljning och utvärdering skapar möjligheter för kommuner att ständigt utveckla systemet. Ensolution erbjuder stöd för uppföljning av valfrihetssystem genom projektledning, strukturering och planering av uppföljningen. Dessutom kan även planer för förbättringsåtgärder tas fram tillsammans med kommun – med utgångspunkt från uppföljningsresultatet.
Vill du veta mer om vårt erbjudande, och hur vi arbetar?
Kontakta Katarina Tylenius på 0709-17 04 65
eller e-post: katarina.tylenius@ensolution.se
Nyheter från oss via mail, eller följ oss via RSS och våra sociala kanaler.